• September 16, 2022

Wat is een omvormer bij zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een van de meest efficiƫnte manieren om hernieuwbare energie op te wekken. Maar hoe werkt het precies? In dit artikel leer je alles over de wetenschap achter zonnepanelen, en hoe ze ervoor zorgen dat jij straks geen stroom meer hoeft te kopen van het energiemeester!

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een soort elektronische schakelaar die de stroom van de zonnepanelen naar het elektriciteitsnetwerk van het huis omzet. Zonder omvormer zouden de zonnepanelen niet kunnen werken.

Waarom zijn omvormers nodig bij zonnepanelen?

Wanneer zonnepanelen worden opgewerkt tot stroom, is er een omvormer nodig. Dit komt omdat de panelen werken met gelijkstroom (DC), terwijl het stopcontact in huis werkt met wisselstroom (AC). De omvormer zet de stroom van DC naar AC. Zonder omvormer kan je dus geen gebruik maken van de stroom die je opwekt met je zonnepanelen.

Hoe werkt een omvormer?

Een omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnestelsel. Het zet de elektriciteit die door de zonnepanelen wordt opgewekt, om in stroom die geschikt is voor het elektriciteitsnetwerk. Dit proces noemt men ‘omvorming’.

Welke soorten omvormers zijn er?

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten welke soort omvormer je nodig hebt. Er zijn drie soorten omvormers die gebruikt worden bij zonnepanelen: string-omvormers, micro-omvormers en centrale omvormers.

String-omvormers zijn de meest voorkomende soort. Ze worden gebruikt voor systemen met relatief weinig zonnepanelen, en kunnen eenvoudig aangesloten worden op het lichtnet. Micro-omvormers zijn kleinere versies van string-omvormers, en worden vaak gebruikt in systemen met veel verschillende types zonnepanelen. Centrale omvormers zijn de grootste type, en worden gebruikt in systemens met heel veel (meer dan 1 kilowatt) of bijzonder sterke (zoals visuele of geluidsgestuurde) zonnepanelen.