• September 22, 2022

Stroom opslaan van de zonnepanelen, hoe werkt dat?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een gemeengoed. Steeds meer huishoudens beschikken over deze duurzame manier om stroom op te wekken. Maar hoe werkt het nou eigenlijk, die stroomopslag van zonnepanelen? In dit artikel lees je alles over hoe zonnepanelen stroom opslaan en wat de voordelen hiervan zijn!

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een manier om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Zonlicht bestaat uit fotonen, die elektromagnetische straling is. Wanneer deze fotonen op het zonnepaneel vallen, wordt er elektriciteit opgewekt. Dit gebeurt door het paneel te laten werken als een soort fotovoltaïsche cel.

Fotovoltaïsche cellen zijn gemaakt van materialen die elektronen vrijlaten wanneer ze worden blootgesteld aan licht. Deze elektronen bewegen dan door het materiaal en creëren een elektrische stroom. Zonnepanelen gebruiken fotovoltaïsche cellen om de energie in zonlicht om te zetten in elektriciteit.

Hoe werken zonnepanelen?

Wanneer er zonlicht op de zonnepanelen valt, worden er elektronen in het zonne-celmateriaal aangemaakt. Deze elektronen gaan naar een anode en kathode die via een externe circuit verbonden zijn. Op deze manier ontstaat er stroom die je kunt opslaan of direct gebruiken.

Energie van de zonnepanelen opslaan

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt, maak je gebruik van de energie die de zon aan het oppervlak van de aarde levert. Dit is een oneindige bron van schone en gratis energie. Maar wat als je niet thuis bent om deze energie op te wekken? Of wat als er ‘s nachts geen zon is? In dat geval kun je overwegen om een batterij in te schakelen, zodat je de opgewekte energie kunt opslaan en later gebruiken wanneer het nodig is.