• September 16, 2022

Is het schoonmaken van zonnepanelen nodig?

Zonnepanelen zijn een duurzame en populaire manier om energie op te wekken. Ze zijn eenvoudig te installeren en vereisen weinig onderhoud. Maar hoe vaak moet je ze schoonmaken? In dit artikel lees je alles over het schoonmaken van zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen worden gebruikt om zonne-energie op te wekken. Ze bestaan ​​uit een aantal fotovoltaïsche panelen die zonlicht absorberen en omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen kunnen worden gebruikt voor particuliere huishoudens, bedrijven of industrieën.

Waarom zou ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Een van de voordelen van zonnepanelen is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Toch kan het soms nodig zijn om je panelen schoon te maken, bijvoorbeeld als er bladeren of takken op liggen. Schone panelen zullen namelijk beter werken dan vuile panelen. Dit komt doordat vuil het licht kan absorberen en weerkaatsen, waardoor er minder energie wordt opgewekt. Bovendien kan vuil ervoor zorgen dat er krassen ontstaan op de panelen, waardoor ze minder efficiënt werken.

Het is dus belangrijk om je panelen regelmatig schoon te houden. Dit kan je doen door ze af te spoelen met een spuitpistool of eender welke andere spuitfles met een straalkop. Gebruik hiervoor lauw water en eventueel een milde reiniger zoals afwasmiddel. Zorg er wel voor dat je de panelen niet beschadigt en maak ze daarna goed droog.

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je je zonnepanelen kunt schoonmaken. Het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken, omdat vuil en stof de panelen minder efficiënt kunnen laten werken.

De meest simpele manier om je panelen schoon te maken is door ze af te spoelen met een tuinslang of hogedrukreiniger. Zorg ervoor dat je de panelen niet beschadigt tijdens het reinigen. Als je geen tuinslang of hogedrukreiniger hebt, kun je ook een emmer met warm water en een milde reinigingsoplossing gebruiken om de panelen af te nemen.

Eén keer per jaar is het ook aan te raden om de panelen grondig te laten reinigen door een professional. Dit kan ervoor zorgen dat ze langer meegaan en optimaal blijven werken.