• November 1, 2022

Energie besparen in de woning

Hoe kun je energie besparen in je huis? In deze blogpost lees je wat simpele manieren zijn om energie te besparen. Door slim te stoken, het isoleren van je huis en het maken van keuzes voor duurzame apparaten, kan je jouw uitgaven aanzienlijk verlagen!

Wat is energie?

Energie is de verzamelnaam voor alle soorten kracht die worden gebruikt om werk te verrichten. In fysica noemen we het ook wel de eindige mate van mogelijkheid tot werkverrichting in een systeem. Dat kan elektrische energie zijn, maar ook chemische of warmte-energie. Energie kan niet gemaakt of vernietigd worden, maar wel omgezet in andere vormen. Het belangrijkste kenmerk van energie is dat het niets is wat je vast kunt pakken.

Energiebronnen

Wanneer je energie wilt besparen in je huis, kun je gebruik maken van verschillende soorten energiezuinige apparaten. Denk bijvoorbeeld aan:
-Een zonneboiler
-Zonnepanelen
-Een warmtepomp
-Ledverlichting
-Energiezuinige wasmachine en/of droger

Al deze apparaten helpen jou om geld te besparen op je energiakosten. Hoe groot het bespaarde bedrag is, hangt af van het soort apparaat en hoe vaak je het gebruikt.

Energievoorziening in de woning

In de meeste woningen is de energievoorziening afhankelijk van het aardgasnet. Aardgas is een fossiele brandstof en daarom niet duurzaam. Bovendien stoten gasgestookte centrales CO2 uit, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Er zijn echter ook alternatieve manieren om je woning te verwarmen en te voorzien van warm water.

Warmtepompen zijn een goede optie als je geïnteresseerd bent in verduurzaming. Een warmtepomp haalt warmte uit de grond of het oppervlaktewater en brengt die naar je huis. Dit proces werkt andersom in de zomer, waardoor je huis ook gekoeld kan worden. Warmtepompen zijn relatief duur in aanschaf, maar besparen je op termijn veel geld doordat ze minder energie verbruiken dan traditionele systemen.

Een pelletkachel is een andere optie als je interesse hebt in verduurzaming. Pelletkachels

Energie besparen in de woning

Als je wilt besparen op je energiekosten, zijn er eenvoudige manieren waarop je dat kunt doen in je dagelijkse leven. Hier zijn enkele tips:

-Zorg ervoor dat alle apparaten die u niet gebruikt, worden uitgeschakeld. Dit geldt ook voor elektrische dekens, verwarmingselementen en waterkokers. Als ze niet in gebruik zijn, hoef je ze niet aan te laten staan.

-Trek ‘s nachts de stekkers van alle apparaten uit het stopcontact. Dit voorkomt dat ze onnodig stroom verbruiken.

-Gebruik een lichtsensor of tijdschakelaar op lampen die vaak aanstaan, zoals buitenlampen of binnenverlichting op gangen. Op die manier gaat het licht automatisch uit als er niemand is en hoef je het niet elke keer handmatig uit te doen.

-Was je kleding op een lage temperatuur en hang hem buiten om te drogen in plaats van in de droger.

-Vervang oude apparaten door nieuwe, energiezuinige versies. Ledverlichting is een goed voorbeeld van zo’n apparaat.